08:00 - 18:00

Çalışma Saatlerimiz

0342 321 93 74

Dilek - Öneri - Şikayet

Facebook

İnstagram

Twitter

 

Tebliğatname Nedir ? Tebliğname Geldiğinde Ne Yapmalıyım ?

Tebliğatname Nedir ? Tebliğname Geldiğinde Ne Yapmalıyım ?

Yargıtay’a temyiz incelemesi için giden Ceza dosyaları öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınarak incelenir. Dosyada yer alan bilgi – belgeler, duruşma tutanakları, mahkeme kararları, savunmalar ve temyiz dilekçeleri vs.  incelenir. İnceleme sonucunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tebliğname isimli bir evrak düzenlenir.

Tebliğnamede İlk Derece Mahkemesi (Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Mahkemesi vs.) tarafından verilen karar, istinaf sonucu verilen karar, yargılamalarda yapılan usuli ve esasa ilişkin işlemler, temyiz eden tarafın temyiz nedenleri de nazara alarak sanık hakkındaki kararın onanması, bozulması yahut düzelterek onanması konusunda kendi mütalaasını (görüşünü) belirtmekte ve ilgili ceza dairesine dosya ile birlikte görüşünü sunmaktadır.
TEBLİĞNAME YARGITAY KARARI (İLAMI) DEĞİLDİR.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Tebliğname Yargıtay Cumhuriyet Savcısının dosyaya ilişkin olarak bozulması ya da onanması konusundaki görüşüdür. Buradan çıkan en temel sonuç Tebliğnamedeki hususlar ne kadar önemli olursa olsun Yargıtay Ceza Dairesi’ni Bağlayıcı nitelikte değildir.
Çünkü dosyayı incelemek, sanık hakkındaki kararın temyiz incelemesini yapmak, karar vermek Yargıtay Ceza Dairesi’nin tekelinde olup tebliğnamedeki hususlar ile bağlı değildir. Bu itibarla Yargıtay Ceza Dairesi tarafından Tebliğnamedeki düşüncenin tam aksine karar verilmesi de mümkündür.
Tebliğnamede
•Kararın usul ve yasaya uygun olduğundan onanması,
•Kararın usul ve yasaya aykırı olduğundan bozulması,
•Kararın usuli veya esas yönünden eksiklik ya da hata içerdiğinden düzeltilerek onanması
Görüşleri yer alır.
Yönlendirici, ön inceleme nitelikli, ceza dairelerinin hızlı ve doğru karar almaları amaçlarını barındıran tebliğname genel itibariyle pratik ve ceza dairelerinin iş yükünü hafifleten bir kurumdur.
Yargıtay’dan tebliğname geldi ne yapmalıyım diye sorulacak olursa: Tebliğnamenin fonksiyonunu yukarıda izah ettik. Genel itibariyle bağlayıcı olmasa da, Ceza dairelerini yönlendirici bir uygulama olduğundan verilen Yargıtay kararlarının tebliğnameye çoğu zaman aynı yönde karar verilmektedir.
Ancak aksi karararlarda yani Tebliğnamedeki düşüncenin tam aksi kararlar da azımsanamayacak çoğunluktadır.
Bu itibarla; eğer avukatınız var ise avukatınız ile avukatınız yok ise ceza davalarında uzman,  iyi bir ceza avukatı ile görüşerek bir hafta süre içerisinde Tebliğnameye cevap hazırlamalısınız.
Her ne kadar cevap verme zorunluluğunuz bulunmasa da bir hafta içerisinde tebliğnameye cevap dilekçesi sunmanız yararınıza olacaktır.
Şu husus unutulmamalıdır ki; eğer Tebliğnamede aleyhine bir görüş sunulmuş ise, temyiz ya da temyize cevap aşamasında sunduğumuz beyanlarınıza itibar edilmediği veya dilekçelerinizdeki hususlar tam olarak anlaşılamamış anlamına gelecektir. Bu itibarla konusunda uzman iyi bir ceza avukatı aracılığıyla en azından bir kez daha cevap vermek suretiyle kendinizi savunabileceksiniz.